Nyheder

 

Nyt under menupunktet “Fortællinger”:

Politiassistent Hansens “Tjenestebøger” 1888-1917

 

Torsdag den 25. oktober 2018: Besøg på C.C. Jensens filterfabrik i Hesselager

Til arrangementet på afdelingen i Hesselager var der 68 tilmeldte, som blev budt velkommen af virksomhedes ejer Carl Aage Jensen.  Herefter blev deltagerne i 3 hold vist rundt i de forskellige produktionshaller, hvor de på tæt hold fik et sjældent indblik i en moderne virksomheds teknologiske udfordringer.
Ved det efterfølgende veldækkede kaffebord fortalte Carl Aage Jensen levende om virksomhedens historie helt tilbage til 1930’erne, hvor hans far lagde grunden til produktionen af oliefiltre.
En stor tak til virksomheden for et flot arrangement.

Torsdag den 16. august 2018: Besøg på Tranekær Slot og Medicinhaverne

I endnu en af sommerens mange lune dage havde 60 personer fundet vej til Tranekær Slot og de tilstødende Medicinhaverne. Fordelt i to grupper blev deltagerne ført rundt i slottets indre gemakker og i Medicinhavernes smukke anlæg.
På slottet fortalte lensgreve Preben Ahlefeldt-Laurvig veloplagt om slottets historie og dets ejere, og i Medicinhaverne viste tidligere biologilærer Gitte Dalsgaard rundt og delte ud af sin store viden om de mange planter og deres medicinske betydning. 

  


Torsdag den 7. juni 2018: Besøg på Oure Skolerne

Skoleleder Ole Hjorth fortalte med stor viden og engagement om skolernes historie, nuværende virke og planerne for fremtiden. De ca. 90 fremmødte deltagere blev guidet rundt på det store område med efterskole, højskole og kostgymnasium.
Området er under stadig udbygning af idrætsfaciliteter, boliger og udendørsarealer.
Efter rundvisningen blev der serveret kaffe og kage af skolens elever.
Tak til Oure Skolerne for et flot og lærerigt arrangement.


Torsdag den 31.maj 2018

Så er rampen til kørestolsbrugere monteret. Det gik hurtigere end forventet, og vi er glade for, at det nu også er muligt for kørestolsbrugere at benytte arkivet.
Som det fremgår af billedet, er rampen placeret ved bagindgangen fra bibliotekets P-plads.

Torsdag den 24.maj 2018: Byvandring i Oure

Byvandringen i Oure i perfekt sommervejr samlede ca. 70 personer. Preben Juhl Rasmussen fortalte med vanlig grundighed om institutioner, virksomheder, håndværkere og butikker i Oure gennem de seneste 100 år – krydret med selvoplevede morsomme oplevelser fra sin barndom og ungdom.
Foto: Henning Philbert

       

   

 

Lørdag den 21. april 2018: Udflugt til Vestjylland med besøg på Tirpitz-museet

Udflugten til Vestjylland med besøg på Tirpitz-museet havde 48 tilmeldte. Det var en vellykket og oplevelsesrig tur i flot vejr.

     

    

 

Gaveuddeling fra Rise Flemløse Sparekasse 2018

I forbindelse med den årlige gaveuddeling fra Rise Flemløse Sparekasse er der tildelt Gudme Lokalhistoriske Forening 5.000 kr.

Foreningen ansøgte om at komme i betragtning ved gaveuddelingen med henblik på at etablere en kørestolsrampe til arkivet på Storkehavevej 7 i Gudme.

Vi takker for beløbet, og vi håber, at arbejdet kan blive udført i løbet af sommermånederne.

 

Marts 2018
Vi kan nu præsentere et nyt menupunkt på vores hjemmeside: Fortællinger.

Her kan man læse håndskrevne fortællinger, erindringer, dagbøger, m.m. – nedskrevet af personer fra vores lokalområde.  De første fortællinger er skrevet af havnefoged og toldkontrollør Laurits Petersen fra Lundeborg i perioden 1903 til omkring 1956.

Programmet for 2018 kan nu ses på hjemmesiden.

Torsdag den 22. marts 2018: “Et wienerbarn fortæller”.

Inge Storm fra Bagsværd fortalte i sit foredrag medrivende og autentisk om sin barndom og ungdom i Wien under og lige efter 2. Verdenskrig. Det var barske oplevelser om de russiske bombardementer, der lagde store dele af byen i ruiner og dræbte tusindvis af indbyggere.
Efter krigen kom Inge Storm til Fyn som wienerbarn og opbyggede efterfølgende en tilværelse her i Danmark.
Foredraget samlede godt og vel 60 tilhørere.

 

 

Torsdag den 8. marts 2018: Frikorps Danmarks forbrydelser.

Årets første arrangement var et foredrag med museumsinspektør Dennis Larsen, Frøslev, som fortalte om Frikorps Danmarks medvirken ved jødeudryddelserne i forbindelse med det tyske angreb på Sovjetunionen under 2. Verdenskrig.
Der var ca. 60 fremmødte til Dennis Larsens spændende foredrag.

 

Torsdag den 23. november: ”Flagstadhusets historie”.
Årets sidste arrangement om Flagstadhuset i Lundeborg havde samlet omkring 60 tilhørere – en stor del naturligvis med tilknytning til Lundeborg. Historien om huset og dets beboere gennem snart 100 år blev fortalt med grundighed og humor af de nuværende ejere Niels Groth og Syssen Kappel.
Derefter vistes de endnu ikke færdigredigerede optagelser med familiens ferieoplevelser, som er blevet overspillet fra de oprindelige smalfilm til DVD.
Man kunne her godt se, at de gamle optagelser ikke er velegnet til det store lærred, men skal ses på den hjemlige PC. 

 

 

 Lørdag den 11. november: Arkivernes Dag

Gudme Lokalhistoriske Forening havde i år inviteret Arnold Andersen fra Sæby til at fortælle om sin opvækst i Gudme. Arnold havde medbragt ca. 80 billeder fra Gudme-området. En stor del af dem var taget (og fremkaldt) af Arnolds far, Andreas Andersen, helt tilbage i 1930’erne, hvor han arbejdede på gårdene i Gudme eller ved det kommunale vejvæsen. 
Arnold fortalte åbenhjertigt om arbejdsløsheden og fattigdommen, og vi fulgte hans vej fra læretiden i Svendborg til hans mangeårige virke som skiltemaler og reklametegner i Frederikshavn og Sæby.
Arkivet har optaget hele foredraget, som interesserede kan se på arkivet.
Der var godt og vel 50 tilhørere, som efter foredraget i biblioteket kunne fortsætte snakken i arkivet og nyde kaffen og Lisbeth Hulgaards hjemmebag.                        

 


Torsdag den 26. oktober: Reformationen i Danmark

Foredraget om Reformationen i Danmark med historikeren Gunner Steenberg havde 51 tilmeldte. På grund af en del afbud endte deltagerantallet dog på 37. Også denne gang leverede Gunner Steenberg et veltilrettelagt og fint illustreret foredrag.

 

Torsdag den 14. september: Besøg på Svendborg Vingård.

Der var tilmeldt 40 deltagere til besøget på Birgitte og Jørgen Sejer Petersens vingård på
Gl. Skårupvej i Svendborg. Med Jørgen som den entusiastiske guide fik deltagerne beset vinmarken, destilleriet og den hyggelige “vinstue”, hvor Birgitte serverede smagsprøver på vingårdens produkter.

 

    

   

 

Torsdag den 17. august: Byvandring i Vormark.

Ved byvandringen i Vormark var vejrguderne ikke helt på vores side, men takket være en veloplagt guide, paraplyer og fornuftig påklædning fik de 82 deltagere en interessant og autentisk beskrivelse af livet i en selvforsynende landsby i 1900’tallet.

Lørdag den 20. juli: Tur til Sprogø.

På turen til Sprogø var alle pladser i bussen besat – dvs. 50 deltagere. Turen forløb meget tilfredsstillende – og uden regnbyger.

 

Torsdag den 1. juni: Besøg på Ring-Andersens Træskibsværft.

Besøget havde samlet 51 interesserede, som fik et godt indblik i værftets 150-årige historie. Esben Hedegaard viste sammen med 4. generation af ejere, Peder Ring-Andersen, rundt på denne helt specielle arbejdsplads.

 

Torsdag den 18. maj: Besøg på Brahetrolleborg Slot og Brahetrolleborg Kirke.

89 tilmeldte havde taget turen til Brahetrolleborg Slot på en dejlig forårsaften, hvor slottets ejer Catharina Reventlow-Mourier og kirkens præst Ole Buhl Nielsen guidede os rundt i slottet og den tilhørende slotskirke og på  fortrinlig vis fortalte om stedets meget specielle historie.

 

Lørdag den 22. april: Udflugt til Sønderjylland med besøg i Frøslev/Fårhus-lejren og Wellings Landsbymuseum.

Turen til Sønderjylland havde 25 tilmeldte. På grund af tekniske problemer levede foredraget om Frøslev/Fårhus-lejren ikke helt op til forventningerne, og arrangørerne har da også som kompensation tilbudt et gratis foredrag i Gudme ved en senere lejlighed.

 

Torsdag den 6. april: Besøg på Klintholm – Klintholm før og nu.

Besøget ved Klintholm havde 20 tilmeldte deltagere, som efter en kølig vandretur rundt i området kunne varme sig ved kaffen og ingeniør Martin Johansens engagerede foredrag om affaldshåndteringen på Klintholm. Derudover kunne deltagerne se en lille plancheudstilling om kalkudvindingen i området og høre Harald Thomsens fortælling om klokkefrøer og om Stenagergårds projekt for arbejdsløse i perioden 1980-2008.


 

Torsdag den 16. marts 2017 – De dansk-vestindiske Øer – “det tabte paradis”.

Gunner Steenbergs foredrag om De Vestindiske Øer samlede 80 tilhørere. Et vellykket arrangement med en god foredragsholder.

 

 Billeder fra generalforsamlingen den 26. januar 2017

      

      

     

Læs referatet fra generalforsamlingen under Om Forening/Referater eller her.